Japandi-sisustus on luonnonläheistä ja pelkistettyä harmoniaa

Japandi-sisustus on noussut viime vuosien aikana pinnalle ja jopa trendiksi suomalaisissa kodeissa. Japanilaista ja skandinaavista kulttuuria yhdistävä japandi-sisustus tuo tilaan harmonista, seesteistä ja rauhallista tunnelmaa. Tähän artikkeliin on haastateltu sisustussuunnittelija Dima Latvalahtea japandi-sisustuksen tunnusmerkeistä.

Minimalistinen, mutta kotoisa

Sisustustyylinä japandi yhdistää skandinaavista funktionaalisuutta ja japanilaista minimalistisuutta. Näille molemmille yhteistä on pelkistetty tyyli sekä runsas puun ja muiden luonnonmateriaalien käyttö sisustuselementeissä.

– Japanilainen sisustusperinne on hyvin minimalistista ja kaikki turha on karsittu pois. Japanin kaupunkiasunnoissa tontit ja talot ovat hyvin pieniä, ja tämän vuoksi vähäisiin neliöihin on täytynyt saada kaikki tarpeellinen ilman mitään turhaa, Latvalahti taustoittaa.

Japandi-sisustus yhdistää tiukan riisuttuun japanilaiseen tyyliin skandinaavisen sisustuksen kotoisuutta ja pehmeyttä. Japandilaisittain sisustettu tila onkin pelkistetty, mutta silti kotoisa, mikä on monen suomalaisen sisustajan mieleen.

Japandi-sisustuksen tunnusmerkkejä ovat luonnonläheisyys, rustiikkisuus ja runsas puun käyttö. Puumateriaali on esillä japanilaisissa kodeissa sekä huonekaluissa, pinnoissa, lattioissa että seinissä. 

Tekstiileissä käytetään paljon luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, villaa ja puuvillaa.

Dima Latvalahti
Sisustussuunnittelija

Kuva: Mikko Mäntyniemi

Japandi-sisustus suosii laatua ja kestävyyttä

Japandi-sisustuksen ohjenuorana ovat sisustusvalinnat, jotka ovat laadukkaita, kestäviä ja tarkoin harkittuja. Tavoitteena on luoda tiloja, jotka soveltuvat pitkäaikaiseen ja monipuoliseen käyttöön. Laatu ja kestävyys näkyvät kaikissa sisustuselementeissä: pinnoissa, huonekaluissa ja muissa elementeissä.

-Japandi-sisustuksessa on tärkeää, että uudet hankinnat sopivat yhteen jo olemassa olevan kanssa. Laatu ja kestävyys kulkevat käsi kädessä myös ekologisen näkökulman kanssa, kun valinnat on tehty pitkäikäisiksi, Latvalahti sanoo.

Puuta ja muuta luonnonmateriaalia

Japandi-sisustuksen tunnusmerkkejä ovat luonnonläheisyys, rustiikkisuus ja runsas puun käyttö. Puumateriaali on esillä japanilaisissa kodeissa sekä huonekaluissa, pinnoissa, lattioissa että seinissä. Tekstiileissä käytetään paljon luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, villaa ja puuvillaa.

Luonto näkyy japandi-sisustuksessa myös runsaassa kasvien käytössä, mikä tuo sisustukseen raikkautta. -Japandi yhdistää japanilaisten hyvin hillityn ja minimalistisen sekä skandinaavisen kotoisan ja pienen rehotuksenkin sallivan suhtautumisen kasveihin, Latvalahti vertaa.

Murrettuja sävyjä

Japandi-sisustuksessa käytetään usein tumman rustiikkisia sävyjä ja lämpö tulee luonnonmateriaaleista. Värit ja sävyt mukailevat maanläheisiä ja murrettuja luonnon sävyjä ja puukin saa näyttää puulta omassa värimaailmassaan kaikkine oksankohtineen ja syineen.

-Japandi-värimaailmaa voi toteuttaa monin eri tavoin, yleisilme voi olla hyvin tumma tai sitten vaalea. Kovin kirkkaita värejä ei japandi-sisustuksessa käytetä lainkaan, Latvalahti kertoo. Skandinaavisen tyylin puhtaanvalkoisen sijaan japanissa käytetään murretumpia vaalean sävyjä kuten hiekkaa ja savea.

Japandi-sisustus arvostaa käsityötä

Japandi-sisustus on moniulotteinen ja monipuolinen sisustustyyli, jota voi toteuttaa monella eri tavalla. Punaisena lankana kulkevat kuitenkin luonnonmukaiset materiaalit sekä tarkoin harkitut valinnat. Tyyli on pelkistetty, mutta ei täysin minimalistinen. -Pientä rosoisuutta ja kontrastiakin saa olla. Japanilaisessa kulttuurissa arvostetaan käsityötä hyvin korkealle ja käsityön jälki saa olla elementeissä näkyvissä, Latvalahti korostaa.

KOIVUI tuotteilla japandi-henkeä sisustukseen

Latvalahti vinkkaa, että suomalaisesta puusta tehdyt KOIVUI sisustuspaneelit sopivat hyvin japandi-tyyliseen sisustukseen. Sisustuspaneeleilla puuelementtiä on helppo lisätä sisustukseen tilaan sopivalla tavalla. KOIVUI tuotteiden muotokieli on hienovaraisen pelkistettyä ja materiaali ja sävyt ovat hyvin luonnonmukaisia.

-Taidokkaasti tehdyt sisustuspaneelit ilmentävät japanilaista filosofiaa parhaimmillaan, ne ovat laadukkaita ja huolellisesti viimeisteltyjä tuotteita, Latvalahti toteaa. Puuelementti tuo tilaan mielenkiintoa ja struktuuria, mutta kaukaa katsottuna kuvio ei kuitenkaan ole liian päällekäyvä. KOIVUI sisustuspaneeleilla saadaan tuotua tilaan luonnonmukaisuutta ja lämpöä.

Suomalaisesta puusta tehdyt KOIVUI sisustuspaneelit sopivat hyvin japandi-tyyliseen sisustukseen. Sisustuspaneeleilla puuelementtiä on helppo lisätä sisustukseen tilaan sopivalla tavalla.

KOIVUI tuotteiden muotokieli on hienovaraisen pelkistettyä ja materiaali ja sävyt ovat hyvin luonnonmukaisia.

Dima Latvalahti
Sisustussuunnittelija