Olohuoneen sisustus – kolmen ammattilaisen parhaat vinkit

Olohuoneen sisustus muotoutuu sen käytön ja käyttäjien mukaan. Mitä asioita olohuoneen sisustamisessa kannattaa ottaa huomioon? Kysyimme kolmelta sisustusalan ammattilaiselta, sisustusarkkitehti ja muotoilija Marjut Nousiaiselta, sisustussuunnittelija Dima Latvalahdelta ja sisustussuunnittelija Riikka-Mari Sutiselta parhaat vinkit viihtyisän, rentouttavan ja palauttavan olohuoneen sisustamiseen.

Olohuoneen sisustus rentoutumisen paikaksi

-Olohuone saa olla rentoutumiseen suunniteltu paikka, linjaa sisustusarkkitehti ja muotoilija Marjut Nousiainen. Olohuonetta ei Nousiaisen mukaan kannata täyttää liian paljolla tavaralla, vaan tila kannattaa pitää siistinä ja rauhallisena. Johtosotkut ja muut negatiiviset aistiärsykkeet kannattaa piilottaa pois, jotta tila hellii aisteja hyvällä tavalla.

Vietämme jopa 90% ajastamme sisätiloissa, vaikka ihmisellä on luontainen tarve olla yhteydessä luontoon. Esimerkiksi metsä on monelle eheyttävä ympäristö ja samaa luonnollisuutta voidaan hyödyntää myös sisustuksessa. Tutkimukset osoittavatkin, että luonnolliset elementit sisustuksessa auttavat palautumaan stressistä.

Luonnonmateriaalit auttavat tekemään olohuoneestasi aidosti rentouttavan ja palauttavan tilan, jossa mieli ja sielu lepäävät.

Marjut Nousiainen
Sisustusarkkitehti ja muotoilija

Olohuoneen sisustus monikäyttöiseksi

Koska olohuoneen käyttötarkoitukset ovat lisääntyneet muun muassa kotona tehtävän etätyön myötä, on entistä tärkeämpää, että tila muuntautuu moneen käyttöön.

-Olohuone on nimensä veroinen tila, jossa koko perhe saa viihtyä ja, jossa on hyvä olla. Tilalla on paljon käyttäjiä, joten sisustuksessa on hyvä huomioida kaikkien käyttäjien tarpeet. Sopivalla kalustuksella ja valaistusta muuntelemalla huone saadaan soveltumaan sekä elokuvien katseluun että työpisteeksi.

Olohuoneen sisustus palauttavaksi ympäristöksi

Nousiainen suosii suunnittelutyössään restoratiivisen eli terapeuttisen ja eheyttävän ympäristön rakentamista. Restoratiivinen sisustus pyrkii tuomaan luonnonympäristön elementtejä ja aistimuksia sisätiloihin. Tällainen tila tukee ihmisen hyvinvointia ja palauttaa stressistä.

-Vietämme jopa 90% ajastamme sisätiloissa, vaikka ihmisellä on luontainen tarve olla yhteydessä luontoon. Esimerkiksi metsä on monelle eheyttävä ympäristö ja samaa luonnollisuutta voidaan hyödyntää myös sisustuksessa. Tutkimukset osoittavatkin, että luonnolliset elementit sisustuksessa auttavat palautumaan stressistä.

Luonnonmateriaalit auttavat tekemään olohuoneestasi aidosti rentouttavan ja palauttavan tilan, jossa mieli ja sielu lepäävät.

Olohuoneen sisustukseen voi tuoda tunnelmaa puisilla sisustuspaneeleilla
Uusi innostus puupaneelien käyttöön on lisännyt puun tuomista seinäpinnoille

Puumateriaali olohuoneen sisustuksessa

Luonnollisuus ja puupinnat ovat Nousiaisen mukaan myös nouseva trendi. Olohuoneen sisustuksessa luonnollisia elementtejä voidaan lisätä käyttämällä puumateriaalia, hyödyntämällä luonnonvaloa, kasveja sekä luonnon muotokieltä ja värejä.

Puun käyttö sisustuksessa on suomalaisille tuttua ja sitä voidaan käyttää monilla eri tavoilla. Uusi innostus puupaneelien käyttöön on lisännyt puun tuomista seinäpinnoille.

-Lattiassa on usein puuta parketin muodossa, mutta se on usein niin paksusti käsiteltyä, että tuntuma ei ole samanlainen kuin seinällä.

Skandinaavisten vaaleiden puupintojen rinnalle ovat nousseet trendinä myös tummemmat sävyt.

Puu hellii ihmisen aisteja

Puu vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin monen eri aistin kautta. Se on moniaistinen materiaali.

-Puu näyttää hyvältä, kuulostaa akustisesti hyvältä ja tuoksuu hyvältä. Puuta on mukava koskettaa, se tuntuu aina miellyttävältä, luonnolliselta ja lämpimältä. Pinta on valolle kaunis, ei tylsä eikä tasainen. Puussa on elämän tuntua ja oikein pidettynä se vain kaunistuu ikääntyessään, Nousiainen listaa.

Olohuoneen sisustus puun ja muiden luonnonmateriaalien avulla antaa Nousiaisen mukaan ihmisen mielelle paljon enemmän kuin keinotekoiset pinnat.

-Aidon materiaalin hyvät vaikutukset kannattaa muistaa valintoja tehdessä, Nousiainen sanoo.

Tutustu luonnonläheiseen sisustamiseen sopiviin kotimaisiin KOIVUI-tuotteisiin!

Olohuoneen sisustus – Sisustussuunnittelijoiden vinkit

Dima Latvalahden vinkit

 • Olohuoneen sisustus ilmentää nyt aiempaa vahvemmin yhdessäolon merkitystä. Olohuoneeseen ei välttämättä laiteta tv:tä ollenkaan, vaan tilassa keskitytään viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa tai vain rentoutumaan.
 • Korona-ajan etätyöskentely on tuonut tarpeen lisätä olohuoneeseen työpisteen. Tilan muunneltavuus erilaisiin käyttötarkoituksiin on tärkeää.
 • Oma persoonallisuus saa näkyä olohuoneen sisustuksessa. Nyt uskalletaan tehdä oman näköistä, käyttää värejä rohkeammin ja yhdistää erilaisia materiaaleja.
 • Halu tehdä ekologisia valintoja on korostunut. Ajattomat ratkaisut eivät mene muodista muutamassa vuodessa.
 • Luonnonkivien käyttö olohuoneen sisustuksessa on suosittua. Samoin joko aito ja jäljitelty marmoripinta.
 • Tekstiilien käyttö on taas runsaampaa verrattuna aiempaan paljaaseen tyyliin, matot ovat näyttävämpiä ja verhot ovat tulleet takaisin.
Sisustussuunnittelija Dima Latvalahti

Dima Latvalahti
Sisustussuunnittelija

Riikka-Mari Sutisen vinkit

 • Pehmeys muodoissa, struktuureissa ja pinnoissa on nyt suosittua. Paneeliverhoja ei enää paljon käytetä, vaan sen sijaan valitaan runsaampia verhomateriaaleja.
 • Luonnonmateriaalit, kuten pellava, villa ja puuvilla ovat nyt trendikkäitä.
 • Perussisustus kannattaa miettiä pidemmälle aikavälille sopivaksi. Räväyttävällä värillä voidaan tuoda olohuoneen sisustuksen tiettyä yksityiskohtaa esille, kuten sohvapöytää tai maljakkoa.
 • Materiaalina puu tuo olohuoneen sisustukseen rouheita pintoja ja puun lämpöä.
 • Valaistuksen avulla saat toivotun mukaisen tunnelman eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Valaisimia kannattaa sijoitella tasoille ja lattiapinnalle, ne voivat olla myös ihania sisustuselementtejä.
 • Matot ovat tärkeä osa sisustusta ja ne rytmittävät olohuoneen tilaa visuaalisesti. Muista valita tarpeeksi iso matto, että se ei näytä postimerkiltä, vaan sitoo olohuoneen kalusteet yhteen.
 • Koriste-esineet ovat loistaneet sisustustrendeissä pitkään poissaolollaan, mutta nyt ne ovat tulossa takaisin. Pienilläkin jutuilla, kuten koriste-esineillä, kynttilöillä tai maljakoilla, voit luoda kotoisaa tunnelmaa ja tuoda omaa persoonaasi esiin.
 • Puumateriaalin ja kasvien kautta saat tuotua luontoa sisälle kotiin. Suomessa talvi on pitkä ja pimeä ja moni haluaa pehmeitä luonnonelementtejä kotiin muistuttamaan elävästä luonnosta.
Sisustussuunnittelija Riikka-Mari Sutinen

Riikka-Mari Sutinen
Sisustussuunnittelija